zdjecia rodzinne

Śledzie w oleju


Składniki:

1 kg śledzi
3 cebule
5 łyżek octu lub soku z cytryn
3-4 liście laurowe
pół łyzeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
sół i pieprz do smaku
olej (polecam Kujawski z olejami z siemienia lnianego i kiełków pszenicy w szklanej butelce) lub oliwa

Wykonanie:

Śledzie namoczyć na pół godziny w wodzie lub mleku.

W tym czasie ugotować zalewę z 1litra wody, połówki cebuli, octu, lisci laurowych, ziela angielskiego, soli, cukru i pieprzu. Wystudzić.

Odlać wodę (lub mleko) ze śledzi i pokroic je w trzycentymetrowe kawałki, zalać zalewą i zostawić na 2 godziny. Po dwóch godzinach odlać zalewę.
Resztę cebuli czyli 2,5 sztuki pokroić w kostkę i lekko posoli i popieprzyć. Wsypać do śledzi. Wymieszać i wlać tyle oleju (lub oliwy) aby przykryć śledzie.

Całość musi postać kilka godzin a najlepiej noc w lodówce aby smaki sie połączyły.

Kategorie: rybyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


vpIpsLBMoxM , 2018-12-21
PQsNk6 Im no expert, but I suppose you just crafted an excellent point. You undoubtedly understand what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for being so upfront and so sincere.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Pasztet z indyka

Zupa fasolowa z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety mielone z kaszą

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa